SÅNN VELGER DU DEN RIKTIGE HJEMMEFARGE
Du har sikkert opplevd det selv: Du har bestemt deg for at det skal skje noe nytt med håret og du vil kanskje også gjerne spare litt penger på å gjøre det selv? Du ser på det gigantiske store utvalget av hjemmefarger og grubler over hvilken farge du skal velge…
Jeg kan fortelle deg at jeg har hatt utrolig mange jenter og gutter i frisørstolen, som dessverre ikke har valgt den riktige hjemmefargen, og derfor har endt opp med et helt annet resultat enn det de så på pakken. Det er nettopp denne feil mange begår, når de skal velge en hjemmefarge: De ser på pakken og tenker: ”Denne fargen er fin, den vil jeg også gjerne ha”.
Dessverre er ikke hårfarging så enkelt. Jeg håper at du vil ta deg tid til å lese denne artikkelen, hvor jeg vil gjøre mitt beste for å guide deg til det riktige valg av hjemmefarge, så du får et resultat du er fornøyd med!
Aller først skal du spørre deg selv om, hvilket resultat du ønsker – og husk å være realistisk. Når du ser på de mange hjemmefarger er det første du skal vite, at det er flere forskjellige hårfargetyper, og valget påvirker ditt endelige resultat. La mig fortelle mer om de ulike typene her:
SEMI-PERMANENT HÅRFARGE
Semi-permanent hårfarge er en fargetype, som kun inneholder et ferdigutviklet pigment, som betyr at det ikke inneholder kjemi for å farge håret. En semi-permanent hårfarge kan være en fargebombe eller en Crazy Color som f.eks fargene fra Renbow. Her har vi en ferdigblandet hårfarge, som minner om en hårkur, og som påføres i et håndkletør hår, og skal virke et par minutter. Deretter vil fargen holde i 7-14 dager før den slipper.
Semi-permanent hårfarger vises best på et allerede lyst hår, men kan også brukes dersom du har mørkt eller brunt hår, og vil friske opp fargen. Mange blondiner bruker også semi-permanent hårfarge til å opprettholde en kald tone i håret, eventuelt med Colour Boost-masken fra REF i fargen ’Platinum Blonde’.
DEMI-PERMANENT HÅRFARGE
I motsetning fra semi-permanent hårfarge, så er demi-permanent hårfarge en fargetype, hvor vi har en blanding av et ferdigutviklet pigment og et uutviklet pigment. Dette er de fargene som også er kjent som toning og glossing. Da vi har uutviklede pigmenter i en demi-hårfarge, skal vi bruke et oxidant for å aktivere fargepigmentene.
Forskjellen fra denne og de andre hårfargetyper er at en demi-permanent hårfarge er tokomponent, da vi både har fargen og oxidanten, som skal blandes. Det vil si at vi nå bruker kjemi i håret, og fargen derfor vil åpne skjellaget for å trenge inn i hårstråene.
En toning er utrolig populær i frisørsalongen, og påføres stort sett alltid etter at man har fått lyse triper i håret. Det gode ved toning er, at den langsomt vil gli ut av håret, og dermed ikke etterlater en synlig ettervekst. Hvis du har grått hår, så kan du regne med at en toning vil dekke ca. 70%.
Denne hårfargetype gir et flott nytt liv til håret med masse glans. Et tips på en god toning til hjemmebruk er L’Oreals Casting Creme Gloss, som kommer i mange flotte nyanser.
PERMANENT HÅRFARGE
Permanent hårfarge inneholder utelukkende uutviklede pigmenter, og skal blandes med et oxidant for å aktiveres. Da får du en permanent hårfarge som blir i håret, og må avfarges igjen hvis vi ønsker ny hårfarge. Den dekker til gjengjeld 100%. Revlon produserer mange flotte permanente hårfarger i deres serie Colorsilk.
Lysfarging
Lysfarging hører også til under permanente hårfarger. Men lysfarging kan utelukkende brukes i et naturhår. Altså et hår som aldri før har blitt farget på noen som helst måte. De kan lysne håret mellom 3-5 toner, så ditt naturhår skal allerede være lyst for at du skal få en fin farge. Du kan ofte kjenne igjen lysfarginger ved at de har et tall over 10 f.eks 11,2 eller 12,1. Våre grunnfarger går nemlig fra 1-10, hvor 1 er sort og 10 er en meget lysblond, og alt over 10 er lysfarginger hos de fleste fargeprodusenter.
Bleking
Bleking er et pulver, som blandes med oxidant for å lysne håret. Jeg vil alltid råde til å være ekstra forsiktig med bleking, da bleking kan ødelegge våre byggestener inne i håret. Start eventuelt med å bruke en hette til å lage striper og deretter påfør blekingen på stripene. Så får du et naturlig resultat, og skader bare en mindre del av håret.
Nå har du fått en kort presentasjon av alle fargetypene, skal du finne ut av hvilket resultat du ønsker, og om det er realistisk.
Du kan ikke gå fra mørk til platinblond på en dag, men du kan godt gå fra lys til mørk. Her skal du bare huske en viktig detalj som vi frisører kaller for forpigmentering.
FORPIGMENTERING
Forpigmentering skal brukes, hvis du farger et lyst hår mørkt. Hvis du bare tar en mørk hårfarge direkte over din lyse farge, vil resultatet bli grønt fordi der ikke er noen varme pigmenter til å støtte opp den mørke hårfargen.
Vi kan dele det opp på denne måten, hvis du ønsker å få et sort eller veldig mørkt hår, som også kalles tonehøyde 1, 2 eller 3 på fargene, skal du starte med å farge håret rødt. Altså en rød hårfarge før den mørke. Hvorfor? Fordi rød opphever grønn, og du vil derfor få en fin brunfarge uten grønt skjær. Denne fargeregel kan du også bruke, hvis du kommer hjem fra badeferie, og har fått et grønt skjær i håret. Her vil den røde farge også oppheve de grønne pigmenter.
Vil du derimot ha en flott sjokoladebrun farge, som normalt ligger i en tonehøyde 5, kan du slippe unna med å bare farge håret oransje for å motvirke de grumsete pigmenter.
Hvis du bare ønsker å være 1-2 toner mørkere, kan du velge en farge som f.eks 8,3 eller 7,4 da dette er blonde farger med en varm reflekser i. Dette kaller vi en indirekte forpigmentering, og brukes kun når du skal farge håret litt mørkere.
Når du bestiller hårfarge til hjemmebruk, så ta utgangspunkt i at en pakke med farge er nok til et skulderlangt hår med normal tykkelse.
Har du lengre hår enn skuldrene eller veldig tykt hår, skal du alltid kjøpe to pakker. Håret er nødt til å være godt mettet med farge for et flott og jevnt resultat
Jeg håper at du har blitt litt klokere når det kommer til hjemmefarging, og hvilken farge du skal velge.